Funkcionalno znanje

Poznavanje gradiva ne znači mnogo ako učenici ne znaju to znanje da primene i ako su im poznate samo pojedine informacije bez kojih ne mogu sagledati celinu. Jednostavno, to nije dovoljno da mi kao tehničari budemo delotvorni na svom radnom mestu ili da aktivno učestvujemo u podizanju svesti šta ova profesija zaista jeste.

Bez znanja iz različitih oblasti mi prosto ne možemo da imamo jasnu sliku šta zaista radimo i kako da rešimo problem koji imamo u praksi. Tako da se ne možemo stiktno držati kozmetologije, nege ili medicinskih saznanja... To naravno ne znači da moramo biti eksperti u svim tim oblastima ali trebamo vladati znanjem i uistinu razumeti naučeno što je u neposrednom dodiru sa našom profesijom. Sve ovo nas asocira na kovencionalno školstvo gde smo bubali hemijske formule, definicije...i ne čini nam se baš primamljivo a još manje vidimo primenu svega toga. Iz tog razloga došla sam na ideju da napravim predavanja iz raznih oblasti koja će biti naučno osnovana, razumljiva, zanimljiva i krajnje primenjiva u salonskoj praksi. Nešto što će vas osloboditi misli da nešto učite uzaludno i da vam više nikada neće trebati.

U ovom tekstu, pokušaću da objasnim značaj funkcionalnog, primeljivog znanja u praksi, koristeći deo znanja iz Torijske škole za nail tehničare.

Na fejsbuku u mesindzer mi je stigla poruka koleginice sa molbom da joj pomognem da dešifruje o čemu se radi. Na oba palca ruku se pojavilo crvenlo u zoni polumeseca i uplašena je sta bi to moglo biti. Godinama Vec nije imala matrijal na noktima. Šta bi to moglo biti?

Pitanje koje je poslato, sa slikom, svakako nije dovoljno podataka za pokušati naći uzrok.

Moguća je povreda, moguća je reakcija na neko sistemsko oboljenje, uzimanje odredjenih lekova za neka sistemska oboljenja, trovanje, bakterijska infekcija,promena u ishrani... Pokušala sam sa dodatnim pitanjima da bi došla do mogućeg rešenja.

Koliko ima godina?

Obzirom da je kolagen protein i da je odredjena vrsta amino kiselina zadužena za izgradnju kolagena koji gradi nokatnu ploču starosna dob može biti vezana za odredjene promene na noktima. Znači osnovna znanja o gradji i strukturi nokta nam je ovde potrebna.

Ishrana?

Način ishrane je jako bitan obzirom da sve što pojedemo utiče na strukturu nokta jer se hranljive matrije putem krvotoka "dostavljaju" do mesta zvanog matriks koji predstavlja zvanično mesto nastanka nokatne ploče. Ukoliko ishrana nije balansirana, svaki nedostatak se može odraziti na zdrav izgled okatne ploče.

Povreda?

Kada pomenemo povredu nokta obično se misli na fizičku povredu, medjutim hemijska povreda matriksa takodje utiče na promenjen izgled nokatne ploče.

Bol?

Ukoliko postoji bol ili pojava gnoja, potrebno nam je znanje o bolestima nokatne ploče jer bakterijske infekcije obično prouzrkuju upalne procese.

Sistemsko oboljenje?

Ukoliko klijent boluje od odredjene bolesti, pogotovo bolesti srca i krvnih žila (kardiovaskularna) i bolesti pluća velika je verovatnoća da ć se to odraziti na izgled nokatne ploče. Znači nedovoljno kiseonika u krvi, znači nedovoljna ishrana matriksa.... Opet presudno znanje iz gradje i strukture nokta...

Uzimanje lekova za sistemska oboljenja?

Svaki lek osim indikacija ima i kontraindikacije o kojima treba voditi računa. Poznavanje regulative o toksičnosti i postupanja u odredjenm situacijama daće nam bolji uvid u detektovanju odredjenih pojava.

Obzirom da je lunula vidljivi deo matriksa i da je promena vidljiva na ploči, primetna u svim keratinskim slojevima znači da je moguće da se to nešto desilo pre par meseci jer je ćelijama trebalo toliko vremena da predju iz frontalnog dela matriksa u vidljivu zonu, zonu lunule. Kako se ćelije stvaraju i za šta služi koji keratinski sloj možete saznati na predavanjima. Obzirom da je Srbija već duže vreme u crvenoj zoni zagadjenosti vazduha i da je zimsko vreme odnosno sezona loženja, postavila sam pitanje: Kako se greju i da li se nalaze u istoj prostoriji gde je ložište ili odžak? Zašto? Zato što se loženjem stvara gas ugljen monoksid koji je izuzetno stetan a funkcioniše upravo tako sto u organizmu stvara opštu hipoksiju odnosno nedostatak kiseonika. Tako da uzročnik pojave crvenila u zoni lunule može biti i trovanje ugljen monoksidom.

Odgovor koji sam dobila je da je pre tri mesca operisala pluća,  pneumotorax (prisustvo vazduha u plućnoj maramici koja dovodi do kolapsa pluća) i gigantska bula. Takodje, borave u prostoriji u kojoj se loži. Deo naše konverzacije objaviću kao forografiu jer smo se i čule telefonom.

Sve u svemu, iz priloženog teksta se jasno vidi kako znanje i njegova funkconalna primena može pomoći u rešavanju konkretnog problema i kako možete opravdati poverenje koje Vam pružaju klijenti u najrazličitijim situacijama.  

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::