Da li nokti dišu?

Mnogo puta smo čuli od kolega ili klijenata kako nokti moraju da odmore između usluga, da bi disali. Da li je to ne poznavanje anatomije? Da li je to samo izgovor za prelazak kod drugog tehničara? Da li je to izgvor za nemanje novca za uslugu? Da li je to izgovor i postoji li neki drugi razlog? Da li nokti zaista dišu i čime?

Hajde da koristimo znanje i vidimo da li ovo može biti tačno?

Tvrdnja da nokat mora da odmori i da diše je samo još jedan mit u industriji noktiju. Da bi ovo razumeli, potrebno nam je da znamo građu šake, gradju i strukturu nokta i da razumemo kako to sve funkcioniše kao jedna celina.

Matriks je mesto gde se stvaraju ćelije nokta. Da bi matriks stvarao zdrave ćelije nokta, postoji čitav arterijski, venski, kapilarni sistem koji je zaužen da putem krvi matriksu dostavi hranu, kisenik...i sve sto mu je potrebno za normalno funkcionisanje. Vene odvode otpad i ugljen dioksid. Ovo je vrlo složen proces.

Delovi nokatnog aparata, okolno meko tkivo, nokatna posteljica, bočne strane, eponihium... Sve je to živo tkivo. Nokatna posteljica koja se sastoji od dva sloja različitog tkiva, po kojoj nokat "klizi", je takodje živo tkivo.

Nokatna ploča je keratinska tvorevina (slična keratinu kose), čvrsta masa koja nije živa. Kao i kopita i rogovi kod životinja. Ne boli kad sečemo nokte kao i kad se šišamo. Nokatnoj ploči nije potrebno da odmara i da diše. Nokat je zdrav ukoliko imamo izbalansiranu ishranu jer tako dobija hranljive sastojke, ukoliko brinemo o zdravlju okolnog tkiva, matriksa...i ukoliko ga mehanički turpijom i nasilnim skidanjem materijala ne oštetimo. Dakle nokat ne diše i ne treba mu odmor ukoliko je zdrav.

Više o anatomiji, strukturi i gradji nokta i složenosti nokatnog aparata možete naučiti u online Teorijskoj školi za nail tehničare.

* zabranjeno kopiranje i objavljivanje teksta bez dozvole autora, možete ga podeliti

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::