Kako odabrati UV lampu!

Svaki tehničar za nokte u svojoj karijeri prodje mnoge faze. U principu, sto smo stručniji, ozbiljnije posmatramo profesiju i gladniji smo znanja. Na žalost, vecina nas je krenula od sredine a ne od početka. Do pre par godina, imala sam mnogo rupa u znanju na koje nisam imala odgovor niti sam znala šta mi to fali, odnosno gde bih mogla naći te odgovore jer im nisam znala uzrok. Kao i većina tehničara, birala sam proizvode koji su mi bili lakši za rad ne vodeći računa da li su iz istih sistema ili istih brendova, vodeći se motom: "Sve je to plastika i svako se trudi da proda svoj proizvod! Sad ce meni prodavci pricati šta kako radi, valjda ja vidim!" Čim nešto nije bilo kako se meni dopada i kako ja volim ili kako je meni lakse, menjala sam proizvod. O, kako sam bila u zabludi!

 6LGscvuuHPKa1W4HMUFmTg b

Tragajući za rešenjima, došla sam do hemije proizvoda. Tek kad sam zagrebala po površini, videla sam da je ustvari tu ključ, da tu mogu naći većinu odgovora na moja pitanja. Danas sam odlučila da Vam i napismeno objasnim povezanost lampe sa proizvodima jer je jako bitno da se shvati iz mnogo, mnogo razloga.

Prosecan tehničar danas uzme gel koji mu je laksi za rad, prihvatljiv sa cenom ili preporucen od drugog kolege koji je odabro proizvod istom metodom. To je isto kao kad bi želeli da napravite kolač od sastojaka nasumično odabranih sa nepoznatom količinom kvasca i stavili ih u rernu ciju temperaturu ne možete da kontorlišete.

Ma kako izgledalo, hemija proizvoda je jako složena i tehnolozi koji se time bave imaju jako složen zadatak. To su školovani ljudi koji provedu mnogo meseci ili godina sastavljajući hemijsku formulu u laboratorijskim uslovima testirajući i usavršavajući materijale. No, pojedinim tehničarima često padne na pamet da sa svojim sasvim prosečnim poznavanjem hemije mućkaju pigmente, dehidratore, gelove… Kad Vam o sledeći put padne na pamet procitajte ovaj tekst ponovo. Da li zaista mislite da ste dorasli tome?

Da krenemo ozbiljnije da se bavimo ovom temom. Većina tehničara i onih koji kreću u ovaj posao biraju radne lampe po vataži (W), misleći da je lampa bolja ukoliko je vataža veća. U stvarnosti biraju lampu koja troši više struje jer vataža znači koliko će lampa potrošiti struje. Kako onda objašnjavate da UV lampa sa neonkama od 36W polimerizuje proizvod za 2min a UV Led lampa polimerizuje za 30sec. ako je vataža bitna? Ako ne verujete meni pitajte električara, tatu, muža ili bilo koga ko se iole razume u te stvari. Vataža lampe nema veze sa količinom isijavanja uv svetlosti, osvetljenošcu koja ustvari polimerizuje naše proizvode. Ukoliko kupite lampu koja ima 120W to samo znaci da ce ta lampa potrositi vise struje od one od 36W ali ne i da će te bolje i brže polimerizovati proizvode koje koristite. Osvetljenost nije direktna mera energije svetla, već osvetljenja koje ono pruža, kao što percipira ljudsko oko. Pa tako, koeficijenti konverzije tih jedinica zavise od kompozicije talasne dužine i temperature boje svetlostiUltraljubičasta svetlost je deo elektro magnetnog spektra koji je po frekvenciji iznad spektra vidljive svetlosti a ispod rendgenskog zračenja. Tacnije, mi ne možemo videti zrake koji polierizuju naš materijal jer nisu u opsegu vidljivog spektra. To objasnjava zašto UV lampa sa neonkom radi a neće da polimerizuje materijal ili stvara deobeo lepljivi sloji. Kod klasičnih UV lampi sa neonkama koje smo ranije koristili čest slučaj je bio da sijalica radi ali ne polimerizuje materijal, to je zato sto je opao intenzitet emitovanja UV svetla. Kod LED (light emited diod) intenzitet isijavanja uv svetla ne opada i one se menjaju na 2-3god. u zavisnosti koliko ih koristimo. Jednostavno sijalice prestaju da rade. Kod klasicne UV lampe neonke se menjaju na 2-4 meseca u zavisnosti od toga koliko ih koristimo. Sijalice trebaju biti istog tipa i oznaka kao i stare sijalice koje želite da zamenite. Stare lampe sa neonkama obicno su koristie talasnu dužinu do 365 nm a uvLed do 405nm.

Svetlost ima dve komponente, talasnu dužinu koja nam daje različite boje i osvetljenost. UV lampe sa neonkama su koristile širu talasnu dužinu a Led lampe imaju užu talasnu dužinu i zato polimerizuju materijal za kraće vreme. Svaka UV lampa proizvodi različit nivo osvetljenosti. Tako da ako testirate 10 različitih lampi osvetljenst će kod svih biti drugačija jer imaju sijalice različitog kvaliteta, različitog su dizajna, različita elektronika… što dovodi do različitih nivoa osvetljenosti. Nivo osvetljenosti drastično opada ukoliko smo udaljeni od izvora svetlosti tako da dizajn same lampe može drastično da utiče na kvalitet osvetljenosti. To vidite i po tome što kad udaljite ruku malo izvan lampe polimerizacija znatno usporava zbog nedostatka osvetljenosti UV zracima.

Hemija UV gel proizvoda je vrlo komplikovana i složena. Najznačajniji sastojci koji su zaduženi za polimerizaciju se nazivaju fotoinicijatori. Tehnolozi kad prave liniju proizvoda oni uskladjuju količinu fotoinicijatora i drugih sastojaka sa talasnom dužinom i osvetljenošću određene lampe da bi došlo do potpune polimerizacije. Ukoliko brend želi da ubaci novu lampu u svoju ponudu ona mora imati iste karakteristike kao i prethdna ili moraju preformulisati sve uv proizvode i uskladiti ih sa novom lampom. To je prilično skup proces i zato ozbiljni brendovi koji poštuju pravila i kojima je stalo do vašeg zdravlja, uglavnom imaju jednu Uv lampu u ponudi. Dolazimo do zaključka da se gel pravi za određenu lampu i da ne postoji univerzalna lampa ili univerzalni gel. To su proizvdi koji su napravljeni da rade zajedno isto kao i monomer i polimer u akril sistemu.

Polimerizacija ima egzotermnu reakciju (proces koji oslobadja toplotu) i ukoliko sastojci gela nisu uskladjeni sa lampom dolazi do preterane egzotemne reakcije (cak i do 65C). Ta toplota dolazi kao posledica vezivanja oligomera/monomera a ne kao poledica nekih kiselina koje navodno ima gel. Negde deluje logicno, jer radimo sa hemijom da peče jer ima kiselinu. To je potpuno pogrešna predpostavka. Ne postoji takva podela gelova. Peckanje na nokatnim posteljicama izaziva toplota a ne kiselina. Svaka linija gelova sadrži različitu vrstu i količinu fotoinicijatora i drugih sastojaka i zahteva određenu talasnu dužinu na osnovu koje je napravljena formula da bi došlo do pravilne polimeizacije tj. određenu lampu a to je prilično mnogo razlike među njima. Uv gel proizvodi se lako mogu nedovoljno polimerizovati ili pre polimerizovati, sto bitno utiče na osobine materijala kao i mogućnost razvoja alergijskih reakcija. Proizvodi za nokte su proizvodi koji nisu napravljeni za kotakt sa kožom ako nisu polimerizovani. Svaki dodir sa nepolimerizovanim ili nedovoljno polimerizovanim proizvod će pre ili kasnije izazvati iritacije i alergijske reakcije. Alergije su nesto što nije moguće izlečiti. Mnogo dobrih tehničara je moralo da napusti profesiju i bavi se nečim drugim zbog toga što više nisu mogli da dolaze u kontakt sa proizvodima za nokte. Određivanje kvaliteta poimerizacije odokativnom metodom je vrlo opasno i često za posledicu ima alergiju koju će te razviti od pola godine do dve. Alergija na proizvode nije nešto što će se pojaviti odmah ali kad se poavi, povratka i leka nema. Imajte na umu da su naši proizvodi proistekli iz stomatološke industrije a sami akrilati imaju široku industrijsku upotbu, i da ukliko razvijemo alergiju možemo očekivati probleme i sa korišćenjem drugih usluga i proizvoda koji koriste iste sastojke. Proizvod će biti tvrd na oko ako je plimerizovan samo 50% ali vi ne znate koliko je zaista polimerizvan 60%-75%-80%, koliko tačno? To što je tvrd na oko ne znači da zaista jeste. Takav način određivanja nije pouzdan a rizikujete mnogo. Ako prodavac ne može da vam obezbedi lampu nemojte kupovati kod njega ni jedno ni drugo. Rekli smo da je nedovoljno polimerizovan materijal najveći uzročnik alergija. Niko nije razvio alergiju i imao roblem pre nego što je postao alergičan. Problem i jeste što nemate problem sve do jednog trenutka a onda ga imate za ceo život. Nemojte nasedati na propagandu prodavaca kojima je bitno samo da vam prodaju proizvod. Proverite ove infomacije, istražujte, vaš posao i zdravlje su u pitanju.

Veliki problem u industriji noktiju je što se mnogi tehničari za nokte trude da budu odlični umetnici za nokte ali ne i odlični profesionalci za nokte. Baviti se ovom proesijom je mnogo više od lepih i šarenih noktiju prelepo oslikanih. Industrija za nokte pokriva mnogo oblasti. Vi ne možete biti odličan kuvar ako znate samo da ukrasite jelo, morate da znate i da ga napravite, da poznajete sastojke i njihova svostva. Ako zaista ne znate šta radite i kako vaši proizvdi funkcionišu vi ste nešto propustii u vašoj edukaciji. Tako je u svakoj profesiji, zašto bi bilo kod nas drugačije? Možete li zamisiti zubnog tehničara koji ne poznaje materijal sa kojim radi proteze ili stolara koji ne poznaje vrstu drveta sa kojom radi? Da li bi o njima imali visoko profesionalno mišljenje i da li bi im poklonili svoje poverenje? Vi trebate biti majstor, ne samo dekorater. Nije teško naučiti.Učiti hemiju proizvoda je veoma zanimljivo, to nije ona dosadna hemija iz škole gde smo morali učiti hemijske formule napamet... 

Hemija proizvoda za nokte je veoma zanimljiva i razumljiva svima, samo kad se otvorite za nova saznanja i shvatite da vam je neophodna ukoliko želite da profesionalno napredujete u industrii noktiju. To znanje rešiće Vam mnoge nedoumice u radu i spasiti vas mogucih ozbiljnih zdravstvenih problema. Većina problema prilikom pružanja usuge (odvajanje proizvoda od nokatne ploče, oniholiza, skupljanje proizvoda, pucanje…) može biti direktno povezano sa ne krišćenjem odgovarajuće lampe sa odgovarajućim proizvodom. Da rezimiramo: odlučite se za brend sa širokom paletom proizvoda koji imaju odgovarajuću UV lampu za svoje proizvode i rešićete većinu problema. Ne postoji univerzalna lampa za sve gelove ili gel koji možete polimerizovati u bilo kojoj lampi.

Ukoliko želite da saznate više o hemiji proizvoda za nokte, prirodnom noktu, gradji i anatomiji, bolestima noktiju, alergijskim reakcijama….pratite moje postove ili se prijavite za seriju od 15 online predavanja gde će te naučiti sve što je potrebno teorijskog znanja i više od toga, za bavljenje ovom profesijom. Sve ono što na svojim obukama niste mogli da čujete zbog vremenskog trajanja obuke ili neprofesionalnog nastavnog programa. Investirajte u svoje znanje, to je jedina sigurna investicija koja će graditi vašu karijaru na zdravim temeljima i čuvati vaše zdravlje i zdravlje vaših klijenata.

 Danijela Repac Djordjevic

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::