Još jedna priča o početku...

U ovom poslu se sve nekako vrti oko početka. Tu se najviše i zadrzava, neko godinu, neko tri, neko deset sve dok dobro ne započnes ili odustanes. No, čovek je mlad sve dok se ne boji da započinje pa za nail dizajnera godine nisu važne ni presudne. Presudan je momenat kad shvati da ne zna nista a mislio je da zna. Tu se kali ili krene u majstorske vode ili ostaje tu gde jeste zalud trošeci i material i vreme.

Što se mog početka tiče, počeh sasvim slucajno. Radeci kao kozmeticar dugo godina sam gledala devojke koje rade nokte i bilo mi je zanimljivo ali nikako nisam imala vremena da se više posvetim tome. Resih da otvorim svoj salon i nekako logično krenuh da kupujem sta mi treba i od opreme za nokte. Nazvah deovojku za koju sam znala da ima dosta posla i da dobro radi nokte po onome sto sam slušala od klijenata. Prva greška. Iz sadasnjeg iskustva, velikoj većini klijenata je bitno da nokti stoje koliko toliko i da je cena pristupacna. Ako su ti uslovi ispunjeni, nemaju nikakve primedbe na rad. Klijenti ne znaju kako dobar nokat treba da izgleda! Tako ja krenuh na moju prvu obuku i za 100eur naučih da lepim tipse i premazujem ih gel lepokom (lepak u gelu) u dva sloja i to su bili nokti.

“Ja sam čula za neko izlivanje i gel, šta je to?” “Ma to ti je bezveze, uzimanje para, samo ti radi ovako” Ja ubeđena da je to ok i da to izlivanje ničemu ne služi jos jedan način za otimanje para, izmišljotina kozmetičke industrije. Što bih sumnjala, ima zadovoljne klijente i radi vec 10 god.? Sva sreća, ostadoh trudna pa na nikome vise nisam isprobavala tehniku “čime zalepis nokat time ga i premazes” sem tim modelima na “obuci”.

Za vreme trudnoće imadoh vremena pa videh na internetu da to sto sam naučena ipak nije kako treba. Aj, da vidim sta je taj gel i kako se sa tim radi. Trudnoća brzo prođe, dođose bebe, obaveza na pretek. Kad su klinci napunili 10 meseci shvatih da mi očajno treba radna terpija inače ću skrenuti sa dve bebe i nula vremena za sebe. Raspith se na nekom forumu, dobih preporuku dogovorih se sa ženom da dolazi kod mene vikendima. To je moja druga obuka. Druga greška! Cena pristupačna, žena voljna da dolazi-odlično! Niti sam videla njene radove, niti znala program po kom radi niti da li ga ima… Koliko toliko saznah o gelovima i kako se sa njima radi ali to sam mogla da pročitam i na uputstvu. Radili smo na metalnim šablonima, jer sto bih bacali pare na ove papirne, ovo ipak moze da se koristi više puta. Uštedeti pare to je bitno! Pravila modeliranja nismo dotakli. Vazno je da nokat ne odpadne, da stoji do korekcije i da ne bude predebeo. A da, pomenuli smo stres tačku, tu nokat mora biti deblji. To je to, ostalo,kako je rekla, dolazi iskustvom. Ok, ja srecna!

Par meseci sam radila tako, nokti nisu odpadali ali u poredjenju sa nekima koje sam videla na inernetu nisu bili dobri. Jednostavno estetski im je falilo nesto. Što je jos gore nisam provaljivala sta treba da popravim i tešila sebe da ce sve to doći sa rutinom i iskustvom, tako mi je rečeno.

U medjuvremenu po netu naleteh na seminar Aleksandra Finjka-Bridzit forma. Skupo, sacuvaj boze al’ rekoh to je zbog toga sto ipak dolazi iz Ukrajine… Odlučih da odem. Znam da radim nokte al eto usavršavanje mi ne bi bilo na odmet. Iz ovog ugla moje razmišljanje je bilo totalno pogrešno, otići na ekstremnu formu bez dobre baze je ubijanje u pojam ali sam ucinila pravu stvar za sebe to mi je tek posle bilo jasno.

jjpopSeminar je krenuo i sto je vreme dalje odmicalo ja sam bila sve očajnija, na ivici suza, sesnaest puta sam se preznojila ali zadovoljna. Ej, ovde postoje neka pravila! Sabloni se usecaju po tipovima nokatne ploče? Arhitektura nokta? Tehnika turpijanja? Napokon mi je neko pokazao koliko ne znam a nisam znala NIŠTA! Sve do tada puj pike ne važi! Dosla sa ubeđenjem da znam da radim nokte a otišla posramljena ali prosvetljena. Spakovala ego u kofer i rešila da dam sve od sebe kako bih jednog dana mogla da uradim skoro savršen set noktiju!

Nedajte da vam životne okolnosti biraju edukatora, cena obuke niti preporuka nedovoljno kompetentnih. Dobre obuke nisu skupe koliko god da koštaju. Skupe su obuke gde ništa ne naučite pa taman kostale 10e. Dobro se raspitajte i ako treba idite na samo jednu obuku, jednu ali vrednu!

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::