Kako nastaju alergije na proizvode za nokte?

Vrlo česta pojava u industriji noktiju kod tehničara za nokte i klijenata jesu alergijske reakcije na proizvde. Ova pojava predstavlja ozbiljan problem jer su mnogi tehničari iz ovog razloga morali da promene profesiju i mnogi klijenti da se zadovolje klasičnim manikirom jer više nisu u mogućnosti da za život koriste profesionalne proizvode i premaze za nokte. Osnovni problem leži u nepoznavanju i nerazumevanju hemije proizvoda i njihovoj pravilnoj upotrebi kao i odabiru UV lampe.

Učeni tehničari za nokte su svesni rizik od pojave alergije i uvek poštuju pravila. Jedna od osnovnih su da:

-nedozvoljavaju da proizvod dotakne kožu klijenta ili vlastitu

-obezbeđuju propisnu polimerizaciju proizvoda

Prilikom istraživanja i testiranja proizvoda utvrđeno je da monomeri koji se nalaze u proizvodima mogu izazvati alergijske reakcije i iritacije tako da se ne smeju doticati kožu. Iz ovoga proizilazi da je neophodna propisna zaštita na radu. Alergije i iritacije se manifestuju u vidu gorućeg osećaja na koži bolne na dodir, sitnih prištića ispunjenih tečnošću, svrabom, pucanjem kože, guljenjem... Sto ste više izloženi, simptomi se pogoršavaju. Ukoliko imate ove simptome, ova stanja se ne leče preko interneta niti menjanjem brenda sa kojim radite. Jedino urađenim PATCH testom možete utvrditi koji sastojak reagujete. Pa čak i kada to utvrdite to vam neće mnogo pomoći ako ne razumete hemiju proizvda.Izgubićete mngo novca menjajući bredove i kupujući razne kreme a simptomi će se opet javiti jer ne razumete princip na kom rade proizvodi za nokte i kako da se od toga zaštitite. Osim toga akrilati se koriste u mnogim industrijama i imaju širok spektar upotrebe tako će biti onemogućeni da primite lekarsku pomoć ukoliko vam je potrebna ortopedska intervencija (koriste se kao cement za prelome kostiju), u stomatološkoj industriji za protezu, veštačke zube... takođe kao lepak za kožu... Ako imate alergiju na proizvode, naglasite pri lekarskim intervencijama.

U industriji noktiju imamo veliki problem sa proizvođačima materijala za nokte iz Kine koji zaobilaze propise i ne navode tačne pravne sastojke kao i njihovu količinu u proizvodima. Ne zaboravite da je razlika između otrova i leka u njegovoj dozi. U ovakvim proizvodima otkriveno je prisustvo monmera koji ne može biti propisno polimerizovan što znači da ostaju zarobljeni u ostatku materijala. Sve sto budete ustedeli na razlici u ceni pa i preko toga, vrlo je verovatno, da ce te dati na kortiksteroide, lekarske preglede... i na kraju ce te sve prodati budzasto jer vise necete moci da se bavite ovim poslom.  Ovo takođe važi za akril sistem (puder tečnost), pogotovo ako se koriste neodgovarajući proizvodi, odnosno monomer i polimer koji nisu napravljeni jedno za drugo ili različitih proizvođača kao i pogrešan odnos polimera i monomera (suviše tečne kugle). UV gel i UV lampa su povezani proizvodi kao i puder i tečnost. Ne možete propisno/pravilno polimerizovati gel u bilo kojoj lampi niti postoji univerzalna lampa. Takodje monomer i polimer su povezani proizvodi i prave se jedno za drugo. U suprotnom ćemo imati slobodne monomere koji se ne mogu povezati u polimerske lance a oni su glavni uzročnici alergija.

Reakcija se javlja kada se nereagovani monomeri dođu u kontakt sa kožom ili se ne uklone.

HEMA (hidroksietil metakrilat) je sastojak (monomer) koji je nepravedno optužen za izazivanje alergija. On se koristi iu mnogim drugim proizvodima bezbedno. Međutim, pri ispitivanju zbog korišćenja neodgovarajućih UV lampi pojavljivala se mnogo veća količina slobodnih HEMA monomera i to je dovodilo do alergije. Znači nije kriva HEMA već ne koriste odgovarajuće lampe. Ako ne radite bezbedno i po propisima i ne razumete hemiju proizvoda nije pitanje da li će se pojaviti alergija već kada će se pojaviti. Ne mora da se pojavi ybog HEMA već od bilo kog drugog sastojaka koji je potencijalni alergen.

Kako dolazi do alergije?

Polimerizacija počinje kada monomeri reaguju jedni na druge i vezuju se u dugačke lance koje se nazivaju polimeri. Pravilna polimerizacija je kada više od 80% monomera postanu polimeri jer 20% ili manje monomera ne može biti štetno. U akril tehnici će polimerizacija da se nastavi još nekoliko narednh dana. Medjutim u UV gel tehnici tih 20% može biti problematično i potencijalno opasno. Nepotpuna polimerizacija se dešava kada ostane nereagovanih monomera u materijalu. Osnovni uzrok nepotpune polimerizacije je korišćenje neodgovarajuće UV lampe (u korisnim tekstovima imate tekst o UV lampama).

Kod akril tehnike najveći problem je u korišćenju neodgovarajućeg odnosa polimera i monomera gde se javljaju nereagovani monomeri (rezidualni monomer). Naši nokti su uglavnm hidrofilni, što znači da monomeri rastvorljivi u vodi mogu doći u dodir sa mekanim posteljičnim tkivom i prouzrokovati iritacije ili oniholizu.

Neki od tih nereagovanih monomera su rastvorljivi u vodi što znači da kad operemo ruke oni se oslobađaju iz materijala. Čak ne moramo ni oprati ruke, oni su u kontaktu sa vodom i masnoćama u noktima i koži što dalje znači da mogu penetrirati.

Naša koža je lipofilna (voli masnoću) i hidrofilna (voli vodu) što znači da monmeri rastvorljivi u mastima i mnomeri rastvorljivi u vodi mogu lako penetrirati u nju. Pojedine prirodne masnoće imaju sposobnost da naruše prirodnu barijeru kože, poboljšavaju penetraciju.

Dok obrađujemo materijal nereagvani monomeri su u prašini koju udišemo ukoliko nismo propisani zaštićeni. Ukoliko koristimo rimuvere dok otapamo materijal nereagovani monomeri lako penetriraju u kožu. Takodje nepropisno skinut ili ne skinut "lepljivi sloj" lako izaziva iritacije.

Ukoliko nam na koži ostane nereagovanih monomera ili haptena (mali molekul koji, kada se kombinuje sa većim nosačem kao što je protein, može izazvati proizvodnju antitela koja se specifično vezuju za njega (u slobodnom ili kombinovanom stanju) a koristimo losion za ruke, kremu imamo sledeću situaciju: Masnoće okružuju monomere (haptene) i prodiru u kožu noseći ih sa sobom.Proteini koji se nalaze u koži, kao što je keratin, a monomeri reaguju sa proteinima i formiraju antigen. Antigeni ili alergeni koji su postali od monomera sada pokreću imuni sistem. Imuni sistem koji je radoznao da vidi šta se dešava  ih prepoznaje kao neželjene toksine i stvara antitela koja ih napadaju. Imuni sistem će zapamtiti ove alergene kao kombinaciju monomera i sopstvenih proteina i napasti ih svaki put kada se uđu u telo. Ova reakcija će trajati dok svi antigeni u organizmu ne budu uništeni.

Monomeri ne smeju dotaći kožu ili biti ostavljeni na koži. Rešenje za to je da klijent opere ruke tečnim sapunom i vodom posle aplikacije materijala tj. pre turpijanja. Zatim ih ponovo oprati nakon turpijanja i pre nanošenja ulja za zanktice ili losiona. Ukoliko ostane nereagovanih monomera na koži i dođu u kontakt sa uljem koje se nanese na njih može doći do reakcije.

Dakle, ovako se stiču alergije i to su uobičajeni uslovi kako one nastaju.

Iz svih ovih razloga moramo pre svega:

-razumeti hemiju proizvoda

-imati dobru edukaciju i praksu

-koristiti pouzdane proizvode

-koristiti odgovarajuću UV lampu za odgovarujući gel

-koristiti monomer i polimer koji su napravljeni jedno za drugo.

 

Da rezimiramo:

-Alergijom nećete sprečiti ili izlečiti prelaskom na drugi brend

-Ne postoje antialergijski gelovi, jer to bi onda značilo da je to lek i da leči alergiju, kao što je antibiotik. Da, postoje hipoalergeni gelovi koji takođe ne garantuju da vam se alergija neće pojaviti. To znači da je samo manja verovatnoća. 

-Ne padajte na marketing koji se oslanjate na vašu neinformisanost, strah, nezainteresovanost...

-Ne postoji čarobna krema koja će učiniti da alergija nestane. Alergija kada se stekne ona je doživotna i svaki put kad dođete u kontakt sa alergenom vaš imunološki sistem će reagovati.

-HEMA nije đavolji sastojak koji je kriv za vašu alergiju. Vaša alergija je izazvala nedovoljno znanja o proizvodima sa kojima radite i nepostovanje pravila.

Ukoliko ste željni znanja i želite da detaljno razumete kako hemija proizvoda zaista funkcioniše i postanete tehničar za nokte koji razume proizvde sa kojim radi, samim tim i povećate svoje kvalifikacije i učvrstite poziciju među profesionalcima, posetite odeljak Online školu gde se možete prijaviti za onlajn edukaciju iz obasti hemije proizvoda, anatomije i strukture nokatne ploče, sterilizacije, bolesti i stannja noktne ploče...

  • Datum: .

Website by mzlaki icon Studio Mzlaki :: 2020 ::